Aurora boreală este, de fapt, o altă denumire pentru aurora polară. Aurora polară este un fenomen optic care constă într-o strălucire intensă observată noaptea în regiunile din proximitatea zonelor polare. Atunci când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, iar atunci când apare în emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă.
Cum se formeaza aurora boreala?
În centrul sistemului solar se gaseste Soarele, steaua care susține viața pe Pământ. În centrul Soarelui temperatura este de 15 milioane de grade Celsius, aceste temperaturi extreme produc furtuni solare pe suprafața imensei stele. În aproximativ 40 de ore de la apariție, aceste furtuni ajung în apropierea Pământului, care este protejat împotriva furtunilor solare de magnetosferă.Aurora polară este rezultatul coliziunilor dintre moleculele gazoase din atmosfera Terrei cu particulele încărcate electromagnetic provenite din Soare.
Magnetosfera este o regiune din spațiu dominată de câmp magnetic. Ea se constituie ca un obstacol în drumul vântului solar, cauzând dispersarea acestuia pe sensul de întoarcere. Lățimea sa este de aproximativ 190 000 Km, iar în timpul nopților o lungă coadă magnetică se extinde pe distanțe chiar și mai mari.
Atât magnetosfera, cât și vânturile solare pot conduce electricitate. Este cunoscut faptul că atunci când două conductoare electrice, legate într-un circuit electric, sunt introduse într-un câmp magnetic, iar unul dintre ele se deplasează în jurul celuilalt, în circuit este generat un curent electric. În acest context, vânturile solare și magnetosfera sunt fluide conductoare de electricitate cu mișcare relativă, fiind astfel capabile să genereze curent electric, care produce un efect luminos, astfel ia naștere aurora polară.
Citeste mai multe pe Amiiko.ro - Ce este aurora boreala?
Pareri despre aurora boreala:
Acest spectacol magnific de culoare are loc datorita materiei expulzate de Soare, ce interactioneaza cu campul magnetic terestru. In urma puternicelor explozii solare, sunt expulzate in spatiu particule puternic incarcate energetic (ioni) ce calatoresc prin spatiu cu viteze ce variaza intre 300 si 1200 km/s. Un „nor” de astfel de particule formeaza plasma. Fluxul de plasma ce vine de la Soare este cunoscut sub numele de vant solar. In timp ce vantul solar interactioneaza cu marginile campului magnetic terestru, unele dintre aceste particule sunt atrase de acesta. Ele urmeaza apoi liniile campului magnetic in jos spre ionosfera, strat atmosferic situat intre 60 si 600 km deasupra scoartei terestre. Cand aceste particule interactioneaza cu gazele din ionosfera produc acest impresionant spectacol de lumini, numit de noi „aurora”. Cele produse la Polul Nord se numesc Boreale, iar cele de la Polul Sud – Australe. Gama de culori variaza intre rosu, verde, albastru si violet.
Luminile sunt in continua „miscare” datorita acestor interactii dintre vantul solar si campul magnetic terestru. Vantul solar genereaza de obicei pana la 1.000.000 megawatti de electricitate intr-un astfel de spectacol si acest lucru poate cauza interferente cu liniile electrice, transmisiile radio-TV si comunicatiile prin satelit. Prin studiul aurorelor, cercetatorii pot afla multe despre vantul solar, cum afecteaza acesta atmosfera si cum poate fi folosita aceasta energie degajata in folosul omenirii.
In urma observatiilor asupra Soarelui, aceste aurore pot fi prezise cu destula acuratete. In timpul furtunilor solare puternice, acestea pot fi vizibile pana in centrul Europei, aurorele putand avea loc la orice ora din zi sau din noapte.
Citeste mai multe pe https://sorinalukacs.wordpress.com/
Ar mai fi foarte multe de spus despre acest fenomen. Ar trebui sa stii ca exista mai multe culori in care se formeaza si fiecare culoare este influentata de anumiti factori. Ar fi trebui sa spui si cand apare, unde apare. Pagina este incompleta...
RăspundețiȘtergereFoarte interesant conceptul. O pagina dedicata acestui fenomen, felicitari. Am remarcat ca nu aveti nici reclame pe site, se vede ca este pur si simplu o pasiune. Ar fi foarte bine daca ati completa pagina aceasta cu mai multe detalii despre aurora boreala, cel care a scris mai sus are dreptate, exista mult mai multe informatii pe care le-ati putea include in pagina. O sa va recomand cu drag.
RăspundețiȘtergere